Gepost door: Harry Hummel | augustus 13, 2009

Preambule


Het eerste stukje op dit blog wil ik wijden aan de vraag hoe de eerste woorden van de Nederlandse Grondwet, het document dat (o.a.) onze grondrechten beschrijft, moeten luiden.

Vorige maand is de staatscommissie Grondwet ingesteld, die advies moet gaan uitbrengen (najaar 2010) over het “versterken van de Grondwet”.  Dat de Grondwet versterkt zou moeten worden, is een idee uit het Regeerakkoord (volgens dat akkoord had het advies er overigens al in najaar 2008 moeten zijn…). Niet zo raar dat die Grondwet kennelijk ‘te zwak’ wordt gevonden – directe toetsing door de rechter van Nederlandse wetten aan de Grondwet is in Nederland niet mogelijk. Onze grondrechten worden beschermd doordat de rechter toetst aan internationale mensenrechtenverdragen. Daarbij is er ook nog beroep mogelijk bij het Europese mensenrechtenhof. Om de Grondwet meer te laten ‘leven’  bij de burger, zou directe grondwettelijke toetsing kunnen helpen. Daar zijn ook nog meer inhoudelijke argumenten voor. Een voorstel tot Grondwetswijziging om dit mogelijk te maken is al sinds 2004 in behandeling; vorig jaar haalde het het met 37 tegen 36 stemmen in de eerste ronde besluitvorming in de Eerste Kamer.

Die directe toetsing is (expres neem ik aan; het CDA is tegen) niet expliciet opgenomen in  de opdracht van de staatscommissie. De opdracht bestaat uit een aantal andere punten, zoals de verhouding tussen internationale verdragen en uitspraken van internationale organisaties en Nederlandse grondrechten. En de “grondrechten in het digitale tijdperk”. En de “beperkingsystematiek van grondrechten”. Kan heel interessant worden (echt waar). 

De vraag of de Grondwet een preambule (voorwoord) moet krijgen is ook nog weer eens aan de commissie voorgelegd. NRC Handelsblad heeft er een wedstrijdje aan gewijd, met als voorzet de beroemde preambule van de Amerikaanse grondwet. Lang niet alle reageerders vinden het een echt nuttig idee. Ik heb ook een schot gewaagd, als volgt.

Wij, de burgers van Nederland, willen in vrijheid en waardigheid leven in een vreedzame en rechtvaardige wereld en leggen daarom de volgende uitgangspunten en regels vast voor het beleid en de inrichting van onze staat:
Artikel 1 …

Ja, lang niet zo hoogdravend als de Amerikanen (en ook een stuk minder dik dan b.v. de preambule van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens). Toch wel nuttig denk ik, om de waarden te benoemen die ten grondslag liggen aan onze staat en staatsinrichting. Niet dat ze echt anders zijn dat die van andere beschaafde staten. Maar van mij mag elke grondwet in de wereld dezelfde preambule hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: