Gepost door: Harry Hummel | september 9, 2009

007 tegen mensenrechtenverdedigers


Saint_Peter_Claver3In Colombia is 9 september de officiële, door het parlement uitgeroepen nationale Mensenrechtendag. De naamdag van Sint Petrus Claver, de patroonheilige van de slaven en van het land Colombia. In de zeventiende eeuw zette deze priester zich in voor de slaven die in de havenstad Cartagena werden aangevoerd. Niet zozeer tegen de slavernij zelf, maar wel voor een fatsoenlijke behandeling van de slaven (en voor hun bekering tot het christendom).

Hij wordt door de regering gepromoot als de eerste mensenrechtenactivist van Colombia. Hij was niet geliefd bij de autoriteiten, maar – omdat hij niet echt radicaal was en behoorde tot de officiële kerk – zaten die hem nou ook weer niet dwars.

Dat ligt anders bij veel van de hedendaagse mensenrechtenactivisten. Mensen die informatie boven water brengen over misdaden die door of met medeweten van de autoriteiten zijn gepleegd of rechtszaken beginnen over die misdaden, zijn hun leven niet zeker. Soms gaat het alleen om mensen die zich organiseren nadat ze van hun land verdreven zijn; vorige week nog werd in Cartagena de zoon vermoord van de oprichtster van de Liga van Verdreven Vrouwen.

Dit jaar heeft een hele serie onthullingen gezien over hoe de veiligheidsdienst DAS informatie bijhoudt over de financiën, de activiteiten, de telefoongesprekken, de email en de gezinnen van allerlei mogelijke tegenstanders van de staat. Onder hen veel mensenrechtenactivisten. Daarbij gaat de dienst ook over tot “offensieve inlichtingenacties”, het intimideren en dwarszitten van de “doelwitten”.  Niet alleen de activisten zelf maar ook hun gezin worden mondeling en schriftelijk bedreigd, krijgen grafkransen toegestuurd, worden achtervolgd. En het probleem is dat de dreiging ook kan worden waargemaakt – vooral groeperingen met fraaie namen als Zwarte Adelaars zijn de laatste jaren actief, na het formeel demobiliseren van de vorige generatie paramilitairen. Behalve moord op mensenrechtenactivisten is er ook de dreiging van juridische procedures. Het aantal mensen dat op basis van uiterst dunne en onjuiste informatie vastzit, is fors gestegen de laatste jaren. Ze worden meestal op een gegeven moment vrijgesproken, maar zijn wel een hele tijd uit roulatie geweest – zie het uitstekende rapport Baseless Prosecutions of Human Rights Defenders in Colombia van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights First

Kennelijk ziet de veiligheidsdienst mensenrechtenactivisten als een tegenstander in de strijd die de overheid voert om het politieke geweld en de drugsmaffia terug te dringen. Het aan de kaak stellen van de vele misdaden die in die strijd worden gepleegd door of in samenwerking met de overheid, komt daarbij minder goed uit. Ook president Uribe zelf uit zich geregeld in deze zin over mensenrechtenverdedigers.

Tegelijkertijd zijn er ook delen van het overheidsapparaat die deze aanpak bestrijden. En er is een heel programma opgetuigd voor de bescherming van bedreigde mensenrechtenactivisten. Geblindeerde deuren en auto’s kunnen nuttig zijn, maar soms wil het programma lijfwachten inzetten die behoren tot diezelfde DAS…

De VN Rapporteur voor Mensenrechtenverdedigers, Margaret Sekaggya, is deze week in Colombia. Ze zal haar ogen uitkijken. Wordt Vervolgd.

Advertenties

Responses

  1. […] VN-rapporteur voor mensenrechtenverdedigers (zie vorige post) heeft een statement uitgebracht na haar bezoek aan Colombia. Zie persbericht van Human Rights […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: