Gepost door: Harry Hummel | september 9, 2009

Dag van het slavernijverleden


Tula monument Curaçao

Tula monument Curaçao

Niet alleen in Colombia (zie vorige post), maar ook in de door Nederland beheerste gebieden in Amerika heerste slavernij. Zaterdag 12 september is in Amsterdam een Dag van het Slavernijverleden.  Het programma biedt, aldus de aankondiging, interviews, debat, theater, muziek, een stadswandeling en een tentoonstelling rond het thema ‘Weg uit de slavernij’.

De dag is voor het grootste deel in het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en de daarnaast gelegen Muiderkerk.

Goed dat het NiNsee zo actief is. Op 17 augustus was ik bij een indrukwekkende bijeenkomst ter herdenking van de slavenopstand op Curaçao in 1795. Tot in de jaren zeventig een op Curaçao subversief beschouwd onderwerp, nu onderwerp van een nationale dag op de Antillen waarbij de leiders van de opstand worden geëerd. Tula was de voornaamste van hen, een inspirerende persoon die de waarden ‘vrijheid en gelijkheid’ van de Franse revolutie inhoud wilde geven, toen zij in 1795 in Nederland de Bataafse Republiek was uitgeroepen, die officieel die waarden aanhing.

Herdenking van het slavernijverleden is ook herdenking van verzet tegen slavernij. En daarmee ook een bron van inspiratie voor mensen die zich heden ten dage inzetten voor vrijheid en gelijkheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: