Gepost door: Harry Hummel | september 9, 2009

Vrijheid zonder angst


a3-poster-09final2-_Custom_En dan is er 12 september, ook in Amsterdam, de manifestatie Vrijheid zonder Angst! De organisatoren, van de vereniging Vrijbit, melden dat “de actiedag – onder de noemer ‘Vrijheid in plaats van Angst – stop de controledrift! -‘ een oproep is om   aandacht te vragen voor méér privacy, méér democratie, het recht op vrije communicatie, tot minder wantrouwen en minder grootschalig opslag van persoonsgegevens.”

Er is in Nederland een opleving van aandacht voor het recht op privacy, met dit jaar de heroprichting van ‘digitale burgerrechtenwaakhond’ Bits of Freedom en de oprichting van het Platform Burgerrechten dat ook privacy als voornaamste focus lijkt te nemen. Het NJCM ten slotte wijdt in oktober een congres aan de bescherming van persoonsgegevens.

De organisatoren van de 12 september manifestatie willen “met hulp van een steeds grotere kring van mensen en organisaties die zich ernstig zorgen maken over dit thema (..) het duidelijke signaal af geven dat de maat vol is en een kentering tegen de controledrift dringend gewenst is”. Een activist moet altijd een optimist zijn, maar zover en zohard zal dat signaal niet klinken vrees ik. In het IT-tijdperk het bewustzijn dat ‘privacy’ relevant is dusdanig uitgehold, dat ik me afvraag of het recht op privacy niet op heel andere wijze moet worden benaderd. Misschien door te beginnen met een stap terug te doen, naar de vraag: wat voor waarden liggen er ook al weer ten grondslag aan dat recht op privacy?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: