Gepost door: Harry Hummel | september 21, 2009

Schande in Den Haag?


gaza_1227Vorige week verscheen het rapport van de commissie-Goldstone over het Gaza conflict. De commissie was ingesteld door de Mensenrechtenraad van de VN. Al voor het verscheen, was het omstreden. De Israelische regering wilde niet meewerken aan het onderzoek van de commissie; getuigen uit Israel en de Palestijnse Westbank werden door de commissie gehoord in Genève.

De commissie stelt dat in 2008 en 2009 zowel Israel als Hamas oorlogsmisdaden hebben gepleegd en dat ook elementen aanwezig zijn om tot misdaden tegen de menselijkheid te concluderen. Dat gaat niet alleen over de periode van de Israelische aanval van december/ januari maar ook over de tijd daarvoor en daarna: de raketaanvallen door Hamas en de blokkade van de Gazastrook door Israel. Het gewapend optreden van Israel en de blokkade leiden tot steeds dramatischer levensomstandigheden voor de bevolking van Gaza. Het watersysteem bij voorbeeld functioneert steeds slechter, bericht het Rode Kruis.  

De Israelische autoriteiten gaan tegen het rapport te keer alsof het de volgende oorlog is (zie ook video). Gematigde Israelische commentatoren roepen op de aanbevelingen van het rapport serieus te nemen: het doen van onafhankelijk onderzoek en het nemen van stappen tegen de verantwoordelijken. Anders zou Israel kans lopen op de schande om in Den Haag voor het Internationaal Strafhof te moeten verschijnen.

De tactiek van de Israelische regering echter is te suggereren dat moderne oorlogen nu eenmaal op de manier gevoerd moeten worden als is gedaan in Gaza, bericht Haaretz: “The Foreign Ministry decided Wednesday to focus their efforts to combat the report’s accusations on the United States, Russia and a few other members of the United Nations Security Council and the Human Rights Council that are involved in the wars in Iraq and Afghanistan. The Israeli message is that the Goldstone report threatens those countries because it makes the war on terror very difficult, and therefore efforts must be made to prevent it from being brought before the International Criminal Court in The Hague.” In deze redenering kan Israel (en Hamas dus ook?) alleen internationaal berecht worden als dat ook gebeurt met de VS voor de manier waarop de oorlog wordt gevoerd in Irak en Afghanistan en met Rusland voor Tsjetsjenië.

Als niet iedereen gelijk wordt behandeld in het afdwingen van de naleving van mensenrechten, moet er dan maar niets gebeuren? Waarom zouden dezelfde stappen die zijn gevolgd bij het onderzoeken en aanklagen van Soedaneze machthebbers voor wat in Darfur gebeurde, niet kunnen worden gevolgd bij het Gaza-conflict?

Een praktische, maar ook een principiële vraag.

De vraag of een land als Nederland echt een principiële mensenrechtenopstelling heeft, wordt in grote delen van de wereld beantwoord aan de hand van deze vraag. En terecht. Het zou een schande zijn als Den Haag zich niet achter de aanbevelingen van het Goldstone-rapport stelt. Zoals Goldstone zelf zegt: “Pursuing justice in this case is essential because no state or armed group should be above the law. Western governments in particular face a challenge because they have pushed for accountability in places like Darfur, but now must do the same with Israel, an ally and a democratic state.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: