Gepost door: Harry Hummel | september 27, 2009

Schoonmaak


Eén aspect van de opschudding rond het voorstel van PVV-leider Geert Wilders om een ‘hoofddoekjesbelasting’ was zijn woordgebruik. Vooral de term ‘kopvodden-tax’ heeft aandacht gekregen (overigens, het woord ‘kopvod’ blijkt niet door hem bedacht maar afkomstig van een White Pride figuur)

Een woord dat ik net zo opmerkelijk vond, was ‘schoonmaak’.  Het is ‘tijd voor de grote schoonmaak van onze straten’,  aldus Wilders. Het woordgebruik van de ‘ethnic cleansing’ van de jaren 90 in het toenmalige Joegoslavië, waar toen met name moslims slachtoffer van werden.

wv_bladen_eduard_nazarskiAmnesty-directeur Eduard Nazarski gaat nu in een column in op het gevaar van dit soort woordgebruik: “Als de openbare ruimte schoongemaakt moet worden van mensen wier zogenaamde wandaad het dragen van een ‘kopvod’ is, dan loert na het verbale het fysieke geweld natuurlijk om elke hoek.”

Maar ook zonder dat het tot fysiek geweld komt is het PVV-optreden in de Kamer een voorzet tot aantasting van fundamentele mensenrechten. Goed dat Amnesty er nu ook voor waarschuwt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: