Gepost door: Harry Hummel | oktober 28, 2009

Mensenrechten en armoede


Amnesty International gaat steeds meer doen aan het onderwerp armoede. Dat mensen die arm zijn, vaker slachtoffer worden van schending van mensenrechten is iets dat Amnesty altijd al zei. De doodstraf bij voorbeeld wordt bijna alleen maar opgelegd aan arme mensen. Ook marteling en ander excessief politiegeweld wordt wereldwijd een stuk gemakkelijker gebruikt tegen sloppenwijkbewoners of landloze boeren.

Maar nú zegt Amnesty niet alleen dat armoede bijdraagt tot schending van mensenrechten, maar ook dat schending van mensenrechten leidt tot armoede.  Armoede is een complex van schendingen van mensenrechten. Iets dat al veel langer werd gezegd door een anti-armoede organisatie als ATD Vierde Wereld.

demand_dignity[1]Amnesty voert actie onder het motto Demand Dignity. Deze maand zag het boek The Unheard Truth: Poverty and Human Rights het licht. Amnesty’s belangrijkste woordvoerder, Irene Khan, noemde armoede de “ergste mensenrechtencrisis ter wereld”. Khan: “Discriminatie, onderdrukking, corruptie, onzekerheid en geweld zijn net zo goed kenmerken van armoede als het ontbreken van materiële middelen. Deze problemen kunnen niet zomaar worden opgelost door het inkomen van mensen te verhogen.”

In Nederland is Amnesty nog niet echt uit de startblokken met deze campagne, maar in België wel. In weerwil van het statement van Irene Khan ging zo ongeveer de eerste actie van Amnesty België over het verhogen van het inkomen van mensen: “Amnesty onderschrijft de eis van het ‘Vlaams netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen’ om het minimuminkomen te verhogen tot het Europese minimum van 878 euro per maand. De meeste uitkeringen liggen daar ver onder. In België bedraagt een leefloon voor een alleenstaande vandaag 726 euro. Daarom moeten de uitkeringen onmiddellijk verhoogd worden.”

In België gaat het dan om 1 op de 7 personen; in Nederland volgens dezelfde benadering om 1 op de 10.  

Ligt hier dus een actiepunt ook voor Amnesty in Nederland (en in alle andere westerse landen)? Ook in Nederland kunnen de anti-armoede actievoerders best versterking gebruiken.

Of moet Amnesty als wereldwijde beweging zich toch vooral richten op het tegengaan de veel extremere armoede waarin mensen leven die minder dan 1 of 2 dollar per dag aan inkomen hebben? Je kunt het geld maar één keer uitgeven.

Of is geld inderdaad niet het belangrijkste wanneer het gaat om tegengaan van armoede?  Uiteindelijk gaat het bij de  minimum-inkomsten om een vangnet voor gevallen van nood. Als in een land als België 1 op de 7 mensen in die situatie is, lijkt er iets mis te zijn met de economie. (Dat staat los van de huidige ‘crisis’:  het cijfer 1 op 7 is uit 2007.) Op wereldniveau zou dat dan in nog veel sterkere mate gelden. Moet dus de economie helemaal anders? Dat zou heel goed kunnen. De mensenrechtenbeweging zou zich dan moeten gaan oriënteren op de vraag hoe een ‘mensenrechtenvriendelijke’ (wereld)economie er uitziet.

Advertenties

Responses

  1. […] } Zoals ik schreef in Mensenrechten en Armoede, voert de Belgische afdeling van Amnesty International actie voor een hoger minimum in de sociale […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: