Gepost door: Harry Hummel | november 16, 2009

Mensenrechten en gezondheid


Zoals ik schreef in Mensenrechten en Armoede, voert de Belgische afdeling van Amnesty International actie voor een hoger minimum in de sociale uitkeringen. Amnesty USA werpt zich op het recht op gezondheidszorg: iedereen moet toegang hebben tot goede gezondheidszorg. Hoogst actueel in eigen land, met de door Obama gewenste hervormingen. Amnesty is lid van de Health Care is a Human Rights Coalitiondie een systeem nastreeft waarbij de gezondheidszorg wordt betaald uit publieke middelen (of via strak gereguleerde verzekeringsmaatschappijen). Dat is vanuit mensenrechtenoogpunt het beste , zegt het rapport A Human Rights Assessment of Single Payer Plans van coalitielid National Economic and Social Rights Initiative.

Thomas Dalrymple, Brits arts en criticus van de verzorgingsstaat, meent dat het recht op gezondheidszorg helemaal niet bestaat. Gelijke behandeling kan alleen op een bedroevend laag niveau worden gerealiseerd zegt hij, de Britse situatie analyserend, waar de hele gezondheidszorg valt onder één werkgever, de National Health Service. Dat er ook landen zijn waar de overheid de gezondheidszorg wel betaalt maar niet de uitvoerder is, slaat hij even over.  

Eén van die landen, Frankrijk, komt wel even aan de orde in een ander stuk, dat vooral gaat over de medische behandeling van honden en van mensen in Groot-Brittannië. De honden staan er veel beter voor. Geen wachtlijsten, snelle behandeling, vrije keuze van arts… Alles kan, als je maar betaalt. Dat ‘alles’ is wel een stuk beperkter dan bij mensen. Heel erg hoog lopen die kosten dus niet op.

Vrije markt dus als het perfecte systeem? Nou ja, een land als Frankrijk laat een nog andere mogelijkheid zien (overheid betaalt maar voert niet uit). Een beter presterend systeem dan de VS tegen veel lagere kosten. Desalniettemin zal de Franse overheid het wel moeten wegbezuinigen, zegt Dalrymple. De collectieve lasten mogen niet te hoog worden. Schijnt een ‘economische wetmatigheid’ te zijn. Maar misschien is er (ook hier) reden die ‘wetmatigheid’ ter discussie te stellen?  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: