Over

Buenaventura SDC10102Dit blog gaat over de strijd op locaal, nationaal en globaal niveau voor het bevorderen en verdedigen van de rechten van de mens. Het bespreekt het nieuws vanuit mensenrechtenperspectief. Het wil vernieuwende benaderingen naar voren brengen in het analyseren van en voeren van actie voor de mensenrechten. Het bespreekt controverses in de ontwikkeling en uitvoering van mensenrechtenwaarden en -normen. Het is soms braaf en saai, maar soms juist provocerend en uitdagend.

Het blog is opgezet door Harry Hummel, mensenrechtenactivist sinds begin jaren 70, per 1 januari 2010 directeur van het Nederlands Helsinki Comité, dat zich richt op mensenrechten, democratie en rechtsstaat in het OSVE-gebied. Daarvoor was hij tientallen jaren in veel verschillende functies actief binnen Amnesty International en deed ook werk voor Front Line en in het opzetten in 2008 van de eerste uitreiking van de Mensenrechtentulp. Hij werkt momenteel ook mee aan Bridging the Gulf, de zusterorganisatie van het Nederlands Helsinki Comité die zich richt op het Arabisch schiereiland, en is bestuurslid van Radio La Benevolencija, dat via massamedia en campagnes mensen stimuleert stelling te nemen tegen het tegen elkaar ophitsen van bevolkingsgroepen.

(De naar voren gebrachte meningen komen geheel voor Harry’s eigen rekening, niet van één van deze organisaties.)

Deze foto is genomen in augustus 2008 in Buenaventura, de grootste haven van Colombia, aan de Stille Oceaan. Het grootste deel van de bevolking leeft in diepte armoede in sloppen aan en op de moerassen langs de kust. Veel van hen zijn naar de stad gekomen om de gevechten te ontvluchten tussen paramilitairen, het gewone leger en guerrillagroepen. De stad zelf wordt ook  getroffen door moorden en verdwijningen, onderdeel van de strijd om controle tussen de gewapende partijen en drugssyndicaten. Plannen tot modernisering van de haven, waarbij Colombiaanse, Spaanse en Filippijnse bedrijven zijn betrokken, betekenen voor veel van deze mensen verdrijving uit hun huis en een verdere marginalisering.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: